Πότε πρέπει να αντικαταστήσετε τα λάστιχα του ποδηλάτου σας;

Posted by admin 13/09/2023 0 Comment(s)

Το ποδήλατό αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα μέσα μετακίνησης και ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους.

 

Καθημερινά, βλέπουμε στο δρόμο εκατοντάδες ποδήλατα. Είτε χρησιμοποιείτε το ποδήλατό σας για ψυχαγωγία, είτε για καθημερινή μετακίνηση, θα πρέπει να εξασφαλίζετε πως είναι ασφαλές, κάθε στιγμή.

 

Πώς γίνεται αυτό; Με τη σωστή συντήρηση και τον τακτικό έλεγχο για τυχόν προβλήματα.

 

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία που θα πρέπει να ελέγχετε, ώστε να απολαμβάνετε με ασφάλεια τις μετακινήσεις σας με το ποδήλατο, είναι τα ελαστικά του. Τα λάστιχα ποδηλάτου έχουν άμεση επαφή με το έδαφος που βρίσκεστε και για το λόγο αυτό φθείρονται σχετικά πιο εύκολα από τη χρήση.

 

Πώς θα γνωρίζετε όμως πότε ήρθε η στιγμή να τα αντικαταστήσετε;

 

Αντικατάσταση ελαστικών ποδηλάτου: Τα σημάδια

 

Όπως ήδη αναφέραμε, τα λάστιχα είναι επιρρεπή στις φθορές, λόγω της τριβής τους με το έδαφος.

 

Ας δούμε όμως παρακάτω μερικά γενικά στοιχεία που υποδεικνύουν πως θα πρέπει να αλλάξετε τα λάστιχά σας άμεσα, ώστε να εξασφαλίσετε ασφαλείς μετακινήσεις.

 

Φθορά πέλματος

 

Το πέλμα ενός ελαστικού είναι η εξωτερική επιφάνειά του. Όταν η επιφάνεια αυτή ξεκινάει να φθείρεται, τότε ήρθε η στιγμή να αλλάξετε τα λάστιχα στο ποδήλατό σας.

 

Φθορά στο πλευρικό τοίχωμα

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που το πλευρικό τοίχωμα μπορεί να φθαρεί πριν από το πέλμα. Αυτό συνήθως συμβαίνει λόγω της ελλιπούς πίεσης αέρα και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα ελαστικά σας.

 

Επίσης, καλό είναι να μην αφήνετε το ποδήλατό σας με ξεφούσκωτα λάστιχα για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό επίσης μπορεί να φθείρει τα πλευρικά τοιχώματα.

 

Εμφάνιση φθορών

 

Η εμφάνιση φθορών και διαφόρων ρωγμών στις επιφάνειες των ελαστικών, υποδεικνύουν ότι πρέπει να προχωρήσετε σε αλλαγή, ώστε να εξασφαλίσετε ασφάλεια κατά την οδήγησή σας.

 

Αλλαγή στα επίπεδα πρόσφυσης

 

Όταν τα ελαστικά αρχίσουν να χάνουν την ικανότητά τους να διατηρούν την πρόσφυση σε υψηλά επίπεδα, τότε πρέπει να αλλαχθούν. Η μειωμένη πρόσφυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχήματος, ειδικά αν οι επιφάνειες είναι υγρές.

 

Αλλαγή στα επίπεδα πρόσφυσης

 

 

Αν παρατηρείτε ότι δυσκολεύεστε να ελέγξετε το ποδήλατό σας όπως πριν, καθώς και ότι γλιστράει εύκολα ή αντιμετωπίζετε πρόβλημα στο φρενάρισμα, τότε θα πρέπει να ελέγξετε μεταξύ άλλων και την κατάσταση των ελαστικών.

 

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η διάρκεια ζωής των ελαστικών;

 

Η διάρκεια ζωής των ελαστικών ενός ποδηλάτου εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες. Το υλικό είναι ένας από αυτούς. Τα λάστιχα υψηλής ποιότητας έχουν μεγαλύτερη αντοχή στην καθημερινή φθορά και τις διάφορες συνθήκες.

 

 

Continental Ride City Reflex 700 x 42c

 

Επιλέξτε λάστιχα που ταιριάζουν τόσο στη χρήση που επιθυμείτε αλλά και τις συνθήκες οδήγησής σας.

 

Υπάρχουν για παράδειγμα λάστιχα που ενδεχομένως είναι άψογα στην κατηγορία στους για πολλά χιλιόμετρα μέσα στην πόλη, αλλά δεν ενδείκνυνται για μετακινήσεις σε πιο δύσβατες επιφάνειες. Είναι φυσικό λοιπόν να προκληθεί φθορά, αν δεν γίνεται σωστή χρήση των ελαστικών.

 

Schwalbe Marathon Cross 700x38c

 

Η σωστή φροντίδα και συντήρηση των ελαστικών, μπορούν να αυξήσουν την διάρκεια ζωής, ή να την επηρεάσουν, αν αμελείτε τον έλεγχο.

 

Επιπλέον, η αποθήκευση σε χώρους με συνθήκες όπως έντονη ζέστη ή υγρασία, μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής και την ποιότητα των ελαστικών σας.

 

Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη συντήρηση των ελαστικών;

 

Η έγκαιρη συντήρηση των ελαστικών είναι απαραίτητη για κάθε όχημα. Φθαρμένα ή ελαττωματικά λάστιχα σε ένα ποδήλατο, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα ατυχήματος.

 

Έχοντας λάστιχα αποδοτικά και ελεγμένα, όχι μόνο εξασφαλίζετε την ασφάλειά σας, αλλά απολαμβάνετε περισσότερο κάθε διαδρομή σας!

 

Schwalbe Hurricane 26x2.10

 

Εάν οποιαδήποτε στιγμή παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, ή έχετε ενδείξεις πως τα λάστιχά σας δεν λειτουργούν σωστά, τότε θα πρέπει να προβείτε σε άμεσο έλεγχο και ενδεχόμενη αντικατάστασή τους. Επιπλέον, αν παρατηρείτε έντονες κρούσεις και πολύ ορατές φθορές, τότε μην παραβλέψετε την αντικατάσταση των ελαστικών.

 

Μην αγνοείτε τα σημάδια φθοράς και συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για το πότε πρέπει να προβείτε σε αντικατάσταση.

 

Επενδύοντας σε υψηλής ποιότητας ελαστικά, επενδύετε τόσο στην ασφάλεια, την άνεση αλλά και την ψυχαγωγίας σας, καθώς μπορείτε να απολαμβάνετε καλύτερα τις διαδρομές με το ποδήλατό σας.